Javaslatos készítmények felírásával kapcsolatos tudnivalók | Medukator

Javaslatos készítmények felírásával kapcsolatos tudnivalók 

A járványhelyzet alatti betegellátás folyamatos biztosítása szempontjából nagyon fontos intézkedést tartalmaz a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet. Ennek értelmében a kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és a támogatást élvező különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerekre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. A fentiek alapján, amennyiben a háziorvos javaslatra ír, és a betegnek érvényes szakorvosi javaslata van, vagy a járványügyi helyzetre való tekintettel a jogszabály erejénél fogva meghosszabbításra kerül a javaslat érvényessége, akkor a korábbi rendelésekhez hasonlóan az EÜ pont szerinti emelt vagy kiemelt támogatással írhatja a betegnek a készítményt.  

Amennyiben a beteg részére korábban még nem került kiállításra szakorvosi javaslat az adott termékre, úgy szakorvosi javaslat hiányában a gyógyszerek, tápszerek felírását a háziorvos saját hatáskörben, szakorvosi javaslat nélkül is megteheti, azonban kizárólag a gyógyszerre irányadó normatív támogatással [amennyiben a gyógyszer OGYÉI által meghatározott rendelhetősége V (vényköteles) vagy J (első ízben szakorvos által rendelhető) jelzésű]. A normatív rendelés szabályai nem változtak. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy normatív jogcímen történő rendelés esetén a betegek által fizetendő térítési díj magasabb, így erre a beteg figyelmének felhívása feltétlenül szükséges.

 A rendelet értelmében „Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel - az (1) bekezdés szerinti időtartamig - ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat”. Fontos, hogy akkor járunk el szabályosan, ha attól függetlenül, hogy a szoftverben gond nélkül fel tudjuk írni a javaslatos készítményt, a javaslat „meghosszabbodását” rögzíteni kell a betegdokumentációban. 

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 23/C. § (3) bekezdése szerint „a veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”. Ez azt jelenti, hogy csak a stabil állapotban lévő krónikus betegek esetében lehetséges a távkonzultáció illetve a gyógyszerek felírása.

 

Szakorvosi javaslatokkal kapcsolatos kérdések/válaszok:

1. A szakorvosi javaslatok és a közgyógy igazolványok ugyan nem járnak le, a veszélyhelyzet után még 90 napig érvényesek, DE a gépi felírásnál nem fogja engedni a rendszer az emelt támogatással a felírást, ezért a kinyomtatott recepten kézzel kell javítani, bejelölni az emelt támogatást és a közgyógy ellátást, amit az orvosnak pecséttel és aláírással hitelesíteni kell. Van-e javaslat ezzel kapcsolatban, hogy el lehessen kerülni a receptnyomtatást, és csak e-receptet legyen szükséges felírni? Mit szükséges dokumentálni ezzel kapcsolatban?

A NEAK egyeztett az orvosi vényíró szoftverek fejlesztőivel a problémáról, továbbá a megoldása érdekében a NEAK által a vényírás támogatásához közzétett gyógyszertörzsben 2020. április 7-től a szakorvosi javaslatok alapján történő vényírás érvényességére vonatkozó határidők 3 hónappal meghosszabbodtak. Ez azt jelenti, hogy elvileg csak ott adódhat még gond a felírásnál, ahol a szoftvergyártó nem végezte el a szükséges frissítéseket.

A közgyógy ellátás keretében történő vényfelírással kapcsolatban felvetett problémát szintén az orvosi szoftverekben, egyedileg szükséges kezelni. Remélhetőleg a szoftverfejlesztők ezt a kérdést is kezelik jogszabálykövetés során.

Dokumentálás kérdése: a jogszabály egyértelműen fogalmaz, „Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel - az (1) bekezdés szerinti időtartamig - ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat”. Ez azt jelenti, hogy attól függetlenül, hogy a szoftverben gond nélkül fel tudjuk írni a javaslatos készítményt, a javaslat „meghosszabbodását” rögzíteni kell a betegdokumentációban.

2. Mi a teendő abban az esetben, ha a betegségben bekövetkezett állapotváltozás miatt a betegnek javaslatos készítményre van szüksége? Például korábban egyensúlyban lévő rosszindulatú daganatos beteg táplálásra (D638, N189 EÜ70 13.) szorul, ulcus cruris rosszabbodik (EÜ70 14.)? - Szakrendelőben dolgozó kollégák nem vagy korlátozottan elérhetőek.

A rendelet szerint* „a veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”. Ez azt jelenti, hogy csak a stabil állapotban lévő krónikus betegek esetében lehetséges a távkonzultáció illetve a gyógyszerek felírása.

A kérdésben szereplő példa nem felel meg a távkonzultáció feltételeinek, ezért a beteg személyes jelenlétet igényli.

*Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 23/C. § (3) bekezdés

3. Hasonló eset, csak nem az állapot, hanem az életkor változik: eddig EÜ90 24/a1. pont alatt kapta a készítményt, de betölti az első életévét, ebben a korban már EÜ90 24/a2. pont alatt kell, hogy kapja a készítményt. Ezt hogyan szükséges dokumentálni?

Jelen példa megfelel a második pontban leírtak szerint a távkonzultáció feltételeinek, így „a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”.

Tudáspróba

2021. áprilisában Oktató Családorvosok XXII. Továbbképző Konferenciája virtuálisan!!!! 

Nem csak oktatóknak!

 Azok számára, akik élőben nem tudják követni az eseményt, a konferencia teljes szakmai és egyéb elemeit további 60 napig elérhetővé tesszük. 
 
50 kreditpont

Akreditációs szám: SE-TK/2021.I./002001. 
50 kreditpontra akreditált: általános orvos | 2. általános orvostan | 3. belgyógyászat | 4. csecsemő-gyermekgyógyászat | 5. foglalkozás-orvostan (üzemorvostan) | 6. foglalkozásegészségügy | 7. háziorvostan
A részvételi díj 22.000 Ft.
Regisztráció itt az oldalon!

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

Vakcinológia

Diabetes gondozás

MEDUKATOR VIDEÓK

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CSATORNÁK


Medscape MedPage Today

Kids Hospitalized With COVID-19 Frequently Have Neuro Symptoms
2021-03-05 17:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- Neurologic symptoms occurred frequently in children and adolescents hospitalized with COVID-19, a large case series of pediatric patients in the U.S. showed. Of 1,695 people 21 or younger hospitalized for acute COVID-19 or multisystem...
CDC: In-Person Dining Adds COVID to the Community Menu
2021-03-05 16:30 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- Mask mandates were associated with county level decreases in COVID-19 cases, while increases were seen when in-person restaurant dining was allowed, a modeling study found. The impact of mask mandates showed a protective effect...
Another Weight-Loss Trial Win for Weekly GLP-1 Drug
2021-03-05 16:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- When paired with lifestyle management, once-weekly semaglutide (Ozempic) yielded significant weight loss for overweight adults with type 2 diabetes, the manufacturer-sponsored Semaglutide Treatment Effect in People with Obesity...
Certain DMTs in MS May Attenuate COVID-19 Vaccines
2021-03-05 15:51 Medscape Medical News Headlines
COVID-19 vaccines are considered safe for patients with multiple sclerosis, a neurologist told colleagues, but those who are on disease-modifying therapy, or about to begin it, should be cautious about the timing of their shots.
Medscape Medical News
Anti-CD20s Linked to Higher COVID-19 Severity in MS
2021-03-05 15:49 Medscape Medical News Headlines
Because other DMTs were not linked to extra risk, experts are recommending their continued use in treating MS.
Medscape Medical News