Hepatitis A és B megelőzése

Hepatitis A megelőzés:

Fekál-orál, járványos előfordulásra képes fertőzés, mely nem szerepel az életkor szerinti csecsemő- és gyermekoltási programban. Hazánkban a felnőtt lakosság zöme a fertőzésre fogékony és ezért a jelenlegi járványügyi helyzetben a felnőttek általános oltása javasolt. Célszerű oltani a foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetetteket (pl. laboratóriumi dolgozók, csatornamunkások), a kockázati csoportok tagjait (májbetegek, homoszexuálisok, intravénás kábítószer-élvezők stb.), de különösen a fejlődő országokba utazókat. Két oltásból álló oltási sorral több évtizedes védettség alakítható ki. Az emlékeztető oltás az Avaxim oltóanyag esetében max. 3 éven belül, a Havrix oltóanyag esetében max. 5 éven belül kell, hogy megtörténjen. Választható ilyen célra a kombinált oltóanyag (hepatitis A+B) is, mely esetben 3 oltás szükséges. Várandósok HAV fertőzése fulmináns lehet, így a megelőzés családtervezéskor szóba jöhet. Aki szabályosan megkapta a hepatitis B oltást (13 évesek 2 adag, fiatalabbak vagy idősebbek 3 adag) azoknak csak hepatitis A elleni védelem szükséges 0-6-36/60 hónap. Mivel a hepatitis A+B kombinált oltóanyagban (Twinrix) fele dózisú hepatitis A antigén és teljes adag hepatitis B van, azzal az oltóanyaggal javasolt a sorozatot befejezni, amivel kezdték. Oltóanyaghiány esetén, ha váltani szükséges, az oltóanyag antigén összetétele az irányadó.

Hepatitis B megelőzése:

Javasolt azoknak a korábban védőoltásban nem részesült személyeknek (1985 előtt születettek), akik: akut B hepatitiszes beteg, ill. krónikus HBV-hordozó személy szexuális partnerei, vagy a HBV-fertőzöttel közös háztartásban fertőződési veszélynek vannak kitéve; dializált betegek, hemofíliások; onkohematológiai betegek; bármilyen eredetű krónikus májbetegségben szenvedők; intravénás kábítószer-használók. A hepatitis B elleni immunizáció 3 oltásból áll. Bizonyos esetekben (pl. dializálandó betegek) a gyors immunválasz elérése érdekében ún. gyorsított séma (0, 1, 2 hónap) alkalmazható, azonban ilyenkor egy év múlva emlékeztető oltásra is szükség van. Dializált felnőtteknek minden egyes oltásnál 40 mcg antigén beadása javasolt. Az eredményesebb immunválasz érdekében az onkohematológiai betegségben szenvedő vagy hemodializálásra szoruló gyermekeknél a gyermekkori immunizálásra ajánlott dózis kétszeres mennyiségének beadása javasolt mind a három, mind pedig a négy oltásból álló oltási séma alkalmazása esetén. A dializáltak és az immunhiányos betegek esetében javasolt a primovakcináció utáni ellenanyagválasz ellenőrzése. A 10 IU/l értéknél alacsonyabb ellenanyagszint esetén újabb sorozatoltás szükséges. Az eredményesen oltott dializáltaknál az ellenanyagszintet évente célszerű ellenőrizni, és ha az anti-HBs ellenanyagok titere 10 IU/l alá csökken, akkor emlékeztető oltás adása javasolt.  Hepatitis B ellen oltott egészségügyi dolgozók ellenanyagvizsgálata vagy az oltási sorozat befejezése után, vagy - fokozott kockázat esetén - a munkáltató által előírt időközönként történik. Ha az anti HBs szint 10NE alatt van, egy emlékeztető oltás szükséges, majd 4 hét múlva ismételt ellenanyagszint vizsgálat. Ha akkor sem éri el a védőtitert az érték, szabályosan kell folytatni a megkezdett sorozatot (azaz 2. és 6. hónapban oltás) majd újabb 4 hét múlva ellenanyagszint ellenőrzés történik. A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vezetősége és a Magyar Gasztoenterológiai Társaság Hepatológiai Szekció Vezetősége egyetértésével született - és témához kapcsolódó - szakmai ajánlás megtalálható a www.infektológia.hu oldalon.

Kérjük olvassa el az alábbi esettanulmányt is a témában:

Bevezetés:

40 éves, tolmácsként sokat utazó hölgy jelent meg a rendelésen oltási tanácsot kérve, mivel a múlt héten 8 éves kislánya osztálytársa kórházba került sárgaság (HAV) miatt, és az iskolában védőoltást fog kapni emiatt. Szeretné tudni, hogy őrá kockázatot jelent-e mindez, mivel hét hetes várandós. Férje jelenleg is külföldön dolgozik. Albérlőként velük lakik egy most érettségizett, orvosegyetemre jelentkezett fiú is, aki pakisztáni, eddig még semmilyen hepatitis elleni védőoltást nem kapott. Velük élő nővére Wilson kórban szenved, emiatt szed is valamilyen gyógyszert, miatta is aggódik. Három hét múlva indulnak szabadságra mindhárman Egyiptomba, emiatt szeretné tudni, hogy még milyen oltásra lehet szüksége.

Kórelőzmények, státus:

Komolyabb betegsége korábban nem volt. Harmadik gyermekét várja – 3 és 8 évesek a meglévők. Nemzetközi oltási könyvét elhozta, 3 HAV+HBV oltást és hastífusz elleni oltást kapott tavaly, dapT±IPV-t és MMR oltást 4 éve kapott. Nem tudja volt-e bárányhimlős. Nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt.
Negatív fiizikális státusú, jól kommunikáló várandós nő.

Javasolt tennivalók- közvetítendő információk

• Tájékoztatni kell a hölgyet arról, hogy a szabályosan megkapott 3 HAV+HBV oltása számára évtizedekre védelmet jelent mindkét fertőzés ellen, emlékeztető oltása felesleges. Ha nem lett volna oltva, akkor sem jelent számára közvetlen fertőzésveszélyt a lánya osztálytársa HAV fertőzése. A várandósság alatt is lehetne éppen őt oltani, ha szeretné, mert az oltóanyag élő kórokozót nem tartalmaz.

• A nővérét azonban a tervezett utazástól és az unokahúg iskolatársa fertőzésétől függetlenül is feltétlenül, mihamarabb oltani érdemes, méghozzá a kombinált – HAV+HBV oltóanyaggal (0,1,6-12 hó időközzel), mivel ő a májbetegsége miatt súlyos lefolyású fertőzésre számíthat, ha bármikor megbetegedne akár HAV akár HBV fertőzésben.

• A pakisztáni albérlő fiatalembert leginkább HBV ellen szükséges oltani – 3 oltás, 0,1,6-12 hó időközzel, de ugyanígy kaphat a kombinált (HAV+HBV) oltásokat is, hasonló adagolással.

• A 8 éves lánya oltása HAV ellen meg fog történni, a HBV pedig az iskolai programban 3 év múlva, a tervezett utazás miatt ezt nem kell előre hozni – egyiptomi családi nyaralás nem jelent HBV fertőzés szempontjából érdemi kockázatot .

• A várandósság előtt kellett volna tisztázni a bárányhimlő elleni védettséget, mert akár védett, akár nem, várandósan nem oltható bárányhimlő ellen, mivel az oltóanyag élő gyengített kórokozót tartalmaz. Ám, amennyiben a két gyermeke még nem volt bárányhimlős, az ő oltásaik szóba jönnek – két oltás minimum 8 hét időközzel – a leendő kistestvér érdekében. A leendő újszülött ugyanis csecsemőkoron túl lesz oltható, de családon belüli fertőződése kockázatot jelenthet. A gyerekek oltása a várandósra ugyanakkor nem jelent kockázatot.  


 

Tudáspróba

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

MEDUKATOR VIDEÓK

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CSATORNÁK


Medscape MedPage Today

Migraine Prevalence Higher Among Sexual Minority Adults
2020-09-30 11:04 Medscape Medical News Headlines
U.S. adults who identify as lesbian, gay or bisexual are more likely to experience migraines, a new study suggests.
Reuters Health Information
More Evidence That Vitamin D Sufficiency Equals Less Severe COVID-19
2020-09-30 11:02 Medscape Medical News Headlines
The latest in a line of studies on vitamin D and COVID-19 supports a link between insufficiency and worse outcomes from the virus, but the jury remains out without robust, randomized controlled trials.
Medscape Medical News
High TMB Predicts Response to Pembrolizumab
2020-09-30 10:56 Medscape Medical News Headlines
Details of the data that led to FDA approval of tumor mutation burden (TMB) as a biomarker for pembrolizumab use in advanced cancers have now been published.
Medscape Medical News
Physicians Misjudge a Terminal Patient's Life Span: Is It Fraud?
2020-09-30 10:18 Medscape Medical News Headlines
Physicians can recommend that patients receive hospice care when they have less than 6 months to live; but what if their prognosis is not accurate? Are doctors at risk?
Medscape Business of Medicine
Early Antibody Tx Data; Dogs, Cats, and COVID; 'Berlin Patient' Dies
2020-09-30 09:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- Regeneron's antibody cocktail lowered viral levels and reduced symptoms faster than placebo in non-hospitalized COVID-19 patients, early data indicated. More than 3,000 Brigham and Women's nurses called for improved safety measures...