Pneumococcus elleni vakcináció

Pneumococcus okozta fertőzések megelőzése:
A pneumococcus fertőzés megelőzése az életkor szerinti csecsemő- és gyermekkori oltási program része. Ettől függetlenül mindenképpen oltandók a bármilyen okból sérült immunitásúak életkortól függetlenül; 50 éves kor felett mindenki; a krónikus betegek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: tüdő (COPD, asztma)-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegek, immunszupprimáltak; anatómiai és funkcionális léphiány, lép működési zavara; dohányosok - életkortól, betegségtől függetlenül. Akik korábban még nem részesültek pneumococcus elleni védelemben, azoknak az oltását a 13 szerotípust tartalmazó konjugált oltóanyaggal kell kezdeni. A védelmet – legalább 2 hónap eltelte után – ki lehet szélesíteni a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid vakcinával. A korábban poliszacharid vakcinával oltott egyének leghamarabb egy évvel az oltást követően kaphatják meg a konjugált vakcinát.


Esettanulmány:

Bevezetés:

73 éves, kertészetben jelenleg is dolgozó nagypapa –20 éves unokája gyermeket vár - jelent meg a rendelésen oltási tanácsot kérve, mivel a múlt héten a kiskutyája állatorvosa felhívta a figyelmét arra, nemcsak a kutyának, neki is szüksége lehet védőoltásokra. Háziorvosa évente beoltja influenza ellen, de más oltást nem javasolt, mert alapvetően egészséges, semmilyen gyógyszert nem kell szednie, egész nap a szabadban dolgozik, munkabíró, betegállományban évtizedek óta nem volt egy napot sem. 70 éves, szívbeteg feleségének a háziorvos már 5 éve javasolt tüdőgyulladás elleni védőoltást, aminek idén lesz aktuális az emlékeztetője. Hallott tehát arról, hogy van védőoltás felnőtteknek is tüdőgyulladás ellen, de nem tudja, nemcsak a krónikus betegeknek szükséges-e. Ráadásul szinte minden nap talál a bőrében kullancsokat – aggasztja, nem betegedhet-e meg azok miatt is. Három éve kapott két védőoltást is kullancsvírus fertőzés ellen, de a harmadik elmaradt – nem tudja, lehet-e folytatni, vagy elölről kellene kezdeni azt is.

Kórelőzmények, státus:

Húsz éves korában motor balesete miatt kapott tetanusz emlékeztető oltást, de a zárójelentése már nincs meg. Kapott ugyan oltásokat gyerekként is, de már nem tudja milyeneket, nincs is dokumentációja sem. Tudomása szerint egészséges, kórházban a motorbalesetet leszámítva nem feküdt, semmilyen gyógyszert nem szed. Dohányzik – 8-10 szál/nap – alkoholt csak alkalmanként fogyaszt.
Korát meghazudtolóan fiatalos, izmos, normál testalkatú idős férfi, negatív fizikális státussal.

Javasolt tennivalók- közvetítendő információk

• Tájékoztatni kell az urat arról, hogy a hazai ajánlás szerint már 50 éves kortól, tehát már számára is jelent – életkora és dohányzása miatt – kockázatot a pneumococcus fertőzés, ezért védőoltása elsőként az immunmemóriát is adó 13-valens konjugált polysaccaharid vakcinával, majd egy évvel később a 23-valens polysaccharid oltóanyaggal ajánlott. Hasonlóan javasolt 70 éves feleségének is ugyanezen két oltás, függetlenül a korábbiaktól, hiszen már eltelt egy év az utolsó oltása óta.

• Tájékoztatni érdemes az urat arról, hogy mind munkakörénél – kertészként bármikor földdel szennyezett sérülés érheti - mind életkoránál fogva ajánlott számára a tetanusz fertőzés emlékeztető oltás kombinált oltóanyag formájában a saját és a leendő dédunoka érdekében egyaránt. A kombinált oltóanyag (dapt±IPV) a leendő dédunokát segíti megvédeni a szamárköhögés ellen, mely számára veszélyes lehet. Ugyanez javasolt a leendő dédnagymamának is!

• A kullancsvírus fertőzés elleni oltásokat illeti, újrakezdeni nem kell, de az oltási sort befejezni feltétlenül érdemes! Ajánlott adni egy oltást most, majd három év múlva lesz esedékes az első emlékeztető oltás is.  

Tudáspróba

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

MEDUKATOR VIDEÓK

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CSATORNÁK


Medscape MedPage Today

Migraine Prevalence Higher Among Sexual Minority Adults
2020-09-30 11:04 Medscape Medical News Headlines
U.S. adults who identify as lesbian, gay or bisexual are more likely to experience migraines, a new study suggests.
Reuters Health Information
More Evidence That Vitamin D Sufficiency Equals Less Severe COVID-19
2020-09-30 11:02 Medscape Medical News Headlines
The latest in a line of studies on vitamin D and COVID-19 supports a link between insufficiency and worse outcomes from the virus, but the jury remains out without robust, randomized controlled trials.
Medscape Medical News
Patients With Psych Disorders at Elevated Risk of COVID-19 Death
2020-09-30 11:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- Patients with mental illness are more at risk for severe COVID-19 outcomes than the general population, according to a study from a large hospital system. Among 1,685 patients hospitalized with COVID-19, those with a prior psychiatric...
High TMB Predicts Response to Pembrolizumab
2020-09-30 10:56 Medscape Medical News Headlines
Details of the data that led to FDA approval of tumor mutation burden (TMB) as a biomarker for pembrolizumab use in advanced cancers have now been published.
Medscape Medical News
Physicians Misjudge a Terminal Patient's Life Span: Is It Fraud?
2020-09-30 10:18 Medscape Medical News Headlines
Physicians can recommend that patients receive hospice care when they have less than 6 months to live; but what if their prognosis is not accurate? Are doctors at risk?
Medscape Business of Medicine