Influenza megelőzése

Az évente ismétlődő szezonális influenza megelőzése 6 hónapos kor felett ajánlott mindenkinek. Az influenzaszezonra történő felkészülés során térítésmentesen végezhető influenza elleni védőoltásra jogosultak körét az adott évi Védőoltási Módszertani Levél határozza meg, mely elérhető a www.antsz.hu honlapon. Három csoportot határoz meg: a 6 hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett betegek (várandósok, idült keringési- és légzőszervi betegségben, anyagcsere-betegségben, veseelégtelenségben, haemoglobinopathiában szenvedő felnőttek; hosszantartó aszpirin-terápiában részesülők és a foglalkozásuknál fogva veszélyeztettek); a kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek; és az állattartó telepeken, valamint ezen állatok szállításával foglalkozó személyek, ill. az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozó dolgozók. Szezonális 3, illetve 4 komponensű influenza elleni vakcina érhető el.

Az influenza megelőzésére egyedül a védőoltás hatékony. Egyetlen védőoltásnak sem ellenjavallata jelenleg semmilyen ételallergia, így a tojásevést követő enyhe allergiás jelenség, pl. csalánkiütés sem. Ellenjavallat egyedül a tojásfehérjére (ovalbuminra) kialakuló, intenzív ellátást igénylő anaphylaxia, mely extrém ritka jelenség. Így a tojásallergiások biztonsággal kaphatnak védőoltást mind influenza, mind bárányhimlő, mind rubeola-kanyaró-mumpsz (MMR oltás) ellen.

Esettanulmány

Bevezetés:

28 éves, fogorvosi asszisztens jelent meg a rendelésen oltási tanácsot kérve, mivel az üzemorvos nem javasolja az influenza elleni oltását tej-, tojás- és porallergiája miatt. Ő viszont úgy érzi, munkája során ki van téve az influenza fertőzésnek, és nem szeretne megbetegedni. Rövidesen gyermeket is szeretne vállalni és úgy tudja, a várandósokra is igen veszélyes lehet az influenza.

Kórelőzmények, státus:

Húsz éves kora óta nem fogyaszt sem tejet, sem tojást, mert kellemetlen csalánkiütéseket tapasztal, ha megteszi. Ugyanakkor süteményeket – piskótát, pl. illetve kevés sajtot baj nélkül eszik. Kivizsgálása bőrtesztekkel történt, erről dokumentáció már nincs meg. Még soha nem kapott influenza ellen oltást, de most szeretne. Tudomása szerint egészséges, kórházban még nem feküdt, semmilyen gyógyszert nem szed. Nem tudja, volt-e bárányhimlős.
Negatív fizikális státusú, átlagos testalkatú, adquátan kommunikáló fiatal nő.

Javasolt tennivalók- közvetítendő információk

• Tájékoztatni érdemes a hölgyet arról, hogy mind munkakörénél fogva, mind leendő anyaként valóban veszélyeztetheti saját magát és leendő gyermekét a szezonális influenza. Ha nem tudja, volt-e bárányhimlős, az tesztelhető és fogékonyság esetén védőoltás javasolt, mivel várandósság alatt a bárányhimlő is jelent mind anyai, mind magzati kockázatot.

• Tájékoztatni kell a hölgyet arról, hogy egyetlen ételallergia sem ellenjavallata jelenleg egyetlen védőoltásnak sem kivéve az extrém ritka anaphylaxiát ovalbuminra.

• Tájékoztatni kell a szezonális influenza ellen védőoltás elérhetőségéről, azt fel kell írni számára és be kell adni. Fel kell ajánlani a vele élő családtagok számára is a védőoltást, mivel mindenki a közvetlenül vele élőktől fertőződhet influenzával leginkább. A védőoltással „védett fészek” alakítható ki a leendő várandós nő és a születendő újszülött számára – ez a „fészekimmunitás” lényege.

• A szezonális influenza elleni védőoltás után – mivel élő kórokozót nem tartalmaz – bármikor vállalható várandósság, ill. ez a védőoltás a várandósság alatt is biztonsággal alkalmazható.

• Ha fogékony bárányhimlőre – ez vérmintából kimutatható - két oltást, minimum 8 hét időközzel – érdemes kapnia és a második után 4 héttel vállalhat terhességet.

• A várandósság előtt/alatt adott influenza elleni oltás az újszülött védelmét is segíti élete első hónapjaiban, mivel hat hónaposnál fiatalabbak még védőoltást influenza ellen nem kaphatnak.

 

Tudáspróba

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

MEDUKATOR VIDEÓK

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CSATORNÁK


Medscape MedPage Today

Physicians Misjudge a Terminal Patient's Life Span: Is It Fraud?
2020-09-30 10:18 Medscape Medical News Headlines
Physicians can recommend that patients receive hospice care when they have less than 6 months to live; but what if their prognosis is not accurate? Are doctors at risk?
Medscape Business of Medicine
Early Antibody Tx Data; Dogs, Cats, and COVID; 'Berlin Patient' Dies
2020-09-30 09:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- Regeneron's antibody cocktail lowered viral levels and reduced symptoms faster than placebo in non-hospitalized COVID-19 patients, early data indicated. More than 3,000 Brigham and Women's nurses called for improved safety measures...
Make the Diagnosis: No Wonder He’s Alarmed
2020-09-30 08:30 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) --
Trump, Biden Face Off Over ACA, COVID in Chaotic First Debate
2020-09-30 01:01 Medscape Medical News Headlines
The President defended his COVID-19 response, saying that he had averted potentially millions of deaths. Biden claimed the president's lack of action cost lives.
Medscape Medical News
CDC Survey Shows Slight Uptick in Uninsured Adults
2020-09-30 00:01 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- The number of uninsured adults in the U.S. crept up to 14.5% in 2019, from 13.3% in 2018, according to data from the CDC's National Health Interview Survey (NHIS). Put into context, the share of adults 18-64 who were uninsured...