Továbbképzéseink | Medukator

Praxisközösségi képzés - adherencia javítás lehetőségei a praxisközösségben

Képzés részletei


KUPONOS KÉPZÉS
Képzés helye: online
Képzés időtartama: 2019.09.25 - 2020.08.01
Akkreditált: Igen
Jelentkezés kezdete: 2019.09.25
Vizsga kezdete: 2019.09.25 - 2020.08.01
Nyilvántartási/pecsét szám: SE-TK/2019.II/00297
Képzés kódja: SE-TK/2019.II/00297
Képzés rövid bemutatása:

Üdvözöljük a praxisközösségekben dolgozók számára készített első online továbbképzésen. 
 

A WHO definíciója szerint az adherencia a páciens által az egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlások betartása, mely érinti a gyógyszerszedés és életmód-változás területét is. Ebben a megfogalmazásban a beteg meghatározó tényezőként szerepel, a gyógyítás aktív résztvevője, aki nem egyszerűen passzívan aláveti magát az orvos utasításainak, hanem megérti és elfogadja azokat a teendőket, ajánlásokat, melyeket a saját egészsége érdekében meg kell valósítani, követnie kell. Krónikus betegségek esetén nagyon fontos azt elérni, hogy a beteg tisztában legyen a terápia és a javasolt életmód változtatás szükségességének okaival, hogy ezek a betegségek nem átmeneti jellegűek, meg kell tanulnia ezekkel együtt élni. Meg kell értenie a várható pozitív hatásokat, hogy jellemzően nem a gyógyulás, hanem a meglévő állapot fenntartása, illetve a betegség progressziójának lassítása lehet reális cél, valamint azt is, milyen következményekkel jár, ha nem követi az előírt terápiát és a javasolt életmódi változtatásokat, mert csak így érhető el tartós adherencia.

 

Figyelembe véve az alapellátás meghatározó szerepét a krónikus betegek gondozása terén, a háziorvosok és a többi alapellátásban dolgozó szakember szerepe kiemelkedő az adherencia kialakítása és javítása területén. A betegek tájékoztatása a betegségükről, a terápiás lehetőségekről jelenleg is része a betegellátásnak, azonban fontos lenne, hogy kialakuljon egy olyan szemlélet, ami már ennek a tájékoztatásnak a részeként is tudatosan szem előtt tartja az adherencia kialakítását, az azt akadályozó tényezők felderítését. Fontos lenne minden vizit alkalmával a megfelelő kommunikációs technikákkal javítani a terápiás kapcsolatot, célzottan rákérdezni a terápia haladására az esetlegesen felmerülő problémákra. Alapvető cél az ellátási folyamatba épített egyéni adherencia menedzsment, mint működésmód lenne az egyedi orvos-beteg, ellátó-beteg találkozások természetes részeként.
 

A non-adherens páciensek kiszűrése sok esetben nehéz feladatot jelenthet, hiszen a betegek jelentős része nem számol be orvosának a terápia betartásával kapcsolatos problémáiról, nehézségeiről, kétségeiről. A megfelelő kommunikáció és orvos-beteg közötti bizalom kialakítása kiemelt jelentőségű annak érdekében, hogy a terápia elhagyáshoz vezető okok feltárhatók legyenek, hogy tisztázásra kerülhessen, hogy szándékos vagy nem szándékos terápia elhagyásról van-e szó, milyen külső és belső akadályokkal kell megküzdenie a betegnek a terápia betartásához. A gyógyszeres terápia tekintetében a rossz beteg-együttműködés hátterében álló leggyakoribb okok a feledékenység, a beteg számára egyéb prioritás előtérbe kerülése, tudatos terápia felfüggesztés elsősorban információ hiány és érzelmi tényezők miatt.

 

Mielőtt egy páciens kezelése során non-adherencia lépne fel, szükséges meghatároznunk azt az időtartamot, amin túl „terápiaelhagyónak” tekintjük a beteget. Ez az időtartam az úgynevezett Grace periódus lehet, mely „türelmi időszak” a Nemzetközi Gyógyszergazdaságtani Társaság (International Society for Pharmacoeconomics and Outcome Research, ISPOR) javaslata szerint két hónapos időtávot jelent.

 

A terápiahűség mérésére többféle módszer létezik, melyek különbözőképpen csoportosíthatók. Itt most a direkt és indirekt mérési módszerekről szólunk röviden. Direkt mérési módszerek során biológiai eljárást alkalmazva mérik a beteg szervezetében található hatóanyag mennyiségét. Ez a módszer egyebek mellett a magas költségek, illetve a technikai megvalósítás bonyolultsága miatt sem alkalmazható a mindennapi gyakorlatban, arra az indirekt módszerek használhatók. Az indirekt módszerek szubjektív elemeken alapulnak, a pácienesek visszajelzéseiből, szedett gyógyszer számlálásából, a vénykiváltás tényéből, gyakoriságából következtetnek a terápiahűség sikerességére. Konkrét eszközök lehetnek például az ön-riport, páciensnaplók, a különböző beteg kérdőívek, tablettaszámlálók, a recept újra felírásának követése, a beteg klinikai eredményeinek mérése, továbbá az elektronikus orvosi monitor-rendszerek, fiziológiai markerek mérése. Ezek önbevalláson alapuló módszerek, így megbízhatóságuk elmarad a direkt módszerek megbízhatóságától, de nagy betegpopuláció esetén is alkalmazhatók.

 

Az egészségügyi szakemberek által egyszerűen megvalósítható együttműködést javító tevékenység lehet többek között a beteg terápiájának lehetőségekhez mérten történő egyszerűsítése, terápiás céloktól való elmaradás esetén annak célzott kérdésekkel történő tisztázása, hogy a háttérben nem az aderencia hiánya áll-e, a felírt gyógyszerek kiváltásának nyomon követése, részletes, írásos tájékoztató anyag átadása stb.

 

Összefoglalásként ismételten hangsúlyozandó, hogy a megfelelő beteg együttműködés kialakítása érdekében az egészségügyi szakemberek legfontosabb feladata a páciens megfelelő ismeretekkel történő ellátása, tájékoztatása, mind a betegség természetét, lefolyását tekintve mind a terápiával elérhető hatásokat esteleges mellékhatásokat illetően, valamint az életmódváltással elérhető pozitív eredmények bemutatása, konkrét megvalósítási javaslatok nyújtása.

 

A megfelelő beteg együttműködés kialakításához léteznek ugyan javasolt módszerek, de a betegek hatékony támogatásának biztosításához ezek egyéniesítése szükséges, hiszen minden egyes páciens, minden betegség eltérő megközelítést igényel. A terápiás célokat a kezelést végző szakembereknek akár egyéb szereplők bevonásával (gyógyszerész, dietetikus, gyógytornász, szakorvos) és a páciens aktív közreműködésével kell meghatározni. Mindezekhez elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció a szereplők között és az egészségügyi szakemberek közötti tapasztalatcsere.

 

A beteg-együttműködés kialakítása, javítása mellett rendkívül fontos annak fenntartása, folyamatos biztosítása is. A rendszeres monitorozással mérhetővé válik a terápia eredményessége, akár életmódváltás, akár gyógyszeres kezelés területét vizsgáljuk. Az önbevalláson, biológiai tényezők vizsgálatán alapuló eredmények ismeretében könnyebb a tapasztalatcsere a szereplők között. A visszacsatolás, a (javuló tendenciát mutató) eredmények ismerete ösztönző, motiváló hatású lehet.A FELVÉTELHEZ SZÜKSÉGES STÁTUSZ TELJESÍTÉSÉRT JÁRÓ PONTSZÁM
EÜ szakdolgozók / Körzeti közösségi szakápoló8 pont
Orvosok / Háziorvostan16 pont

Hallgatói jogviszonyhoz rendelt képzés?
Nem

Szabadon felvehető képzés?
Nem

Knowledge test

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

Vakcinológia

Diabetes gondozás

MEDUKATOR VIDEOS

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CHANNELS


Medscape MedPage Today

Immune Responses to COVID Vaccines; A Potential Treatment for NASH
2021-10-23 14:00 MedPageToday.com - medical news for physicians
(MedPage Today) -- TTHealthWatch is a weekly podcast from Texas Tech. In it, Elizabeth Tracey, director of electronic media for Johns Hopkins Medicine, and Rick Lange, MD, president of the Texas Tech University Health Sciences Center in El Paso...
Walmart Recalls Essential Oil Spray Linked to 2 Deaths
2021-10-23 12:06 Medscape Medical News Headlines
The CDC has issued an urgent alert to doctors to be on the lookout for symptoms of melioidosis, which can be difficult to diagnosis.
WebMD Health News
Can Intranasal Vaccines Stop Breakthrough COVID?
2021-10-23 12:00 MedPageToday.com - medical news for physicians
(MedPage Today) -- The recent surge of COVID-19 in the southern U.S. in summer and early fall was fueled by the rise of the Delta variant storming through the unvaccinated population. But among the cases and hospitalizations were also some vaccinated...
FDA Says Benefits Outweigh Risks for Kids' COVID-19 Vaccine
2021-10-23 11:30 Medscape Medical News Headlines
No cases of myocarditis or pericarditis were detected among the children enrolled in the initial clinical trials of the vaccine, which is one third the dose given to adults and teens.
WebMD Health News
'Having a Sad'
2021-10-23 10:00 MedPageToday.com - medical news for physicians
(MedPage Today) -- I broke down crying. Again. "In this cold heart, I can live, or I can die." That song by Michael Kiwanuka isn't even on my sad song playlist, so why am I so upset? My scientific brain encouraged me to recreate the environment...