Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és a támogatást élvező különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek felírhatósága a járványhelyzet alatt | Medukator

Hírek

Medukator - Hírek
Medukator
Adminisztrátor

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és a támogatást élvező különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek felírhatósága a járványhelyzet alatt

A járványhelyzet alatti betegellátás folyamatos biztosítása szempontjából nagyon fontos intézkedést tartalmaz a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet. Ennek értelmében a kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és a támogatást élvező különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerekre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

A szabályozás ugyan elsőre egyértelműnek tűnik, a napi gyakorlati alkalmazás során azonban mindannyian számos kérdést felvető helyzettel találkozunk. A Nutricia támogatásával összegyűjtöttünk néhány ilyen kérdést, kinyomoztuk a válaszokat is.

A soron következő levelekben megosztjuk önökkel a kérdés/válaszokat.

Annak érdekében, hogy minél hasznosabb legyen ez a kezdeményezés, kérjük, hogy elsősorban ezzel a témával kapcsolatos problémákat, kérdéseket írják meg az info@medukator.eu e-mail címre!

 

Szakorvosi javaslatokkal kapcsolatos kérdések/válaszok:

 1. A szakorvosi javaslatok és a közgyógy igazolványok ugyan nem járnak le, a veszélyhelyzet után még 90 napig érvényesek, DE a gépi felírásnál nem fogja engedni a rendszer az emelt támogatással a felírást, ezért a kinyomtatott recepten kézzel kell javítani, bejelölni az emelt támogatást és a közgyógy ellátást, amit az orvosnak pecséttel és aláírással hitelesíteni kell. Van-e javaslat ezzel kapcsolatban, hogy el lehessen kerülni a receptnyomtatást, és csak e-receptet legyen szükséges felírni? Mit szükséges dokumentálni ezzel kapcsolatban?

A NEAK egyeztett az orvosi vényíró szoftverek fejlesztőivel a problémáról, továbbá a megoldása érdekében a NEAK által a vényírás támogatásához közzétett gyógyszertörzsben 2020. április 7-től a szakorvosi javaslatok alapján történő vényírás érvényességére vonatkozó határidők 3 hónappal meghosszabbodtak. Ez azt jelenti, hogy elvileg csak ott adódhat még gond a felírásnál, ahol a szoftvergyártó nem végezte el a szükséges frissítéseket.

A közgyógy ellátás keretében történő vényfelírással kapcsolatban felvetett problémát szintén az orvosi szoftverekben, egyedileg szükséges kezelni. Remélhetőleg a szoftverfejlesztők ezt a kérdést is kezelik jogszabálykövetés során.

Dokumentálás kérdése: a jogszabály egyértelműen fogalmaz, „Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel - az (1) bekezdés szerinti időtartamig - ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat”. Ez azt jelenti, hogy attól függetlenül, hogy a szoftverben gond nélkül fel tudjuk írni a javaslatos készítményt, a javaslat „meghosszabbodását” rögzíteni kell a betegdokumentációban.

 1. Mi a teendő abban az esetben, ha a betegségben bekövetkezett állapotváltozás miatt a betegnek javaslatos készítményre van szüksége? Például korábban egyensúlyban lévő rosszindulatú daganatos beteg táplálásra (D638, N189 EÜ70 13.) szorul, ulcus cruris rosszabbodik (EÜ70 14.)? - Szakrendelőben dolgozó kollégák nem vagy korlátozottan elérhetőek.

A rendelet szerint* „a veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”. Ez azt jelenti, hogy csak a stabil állapotban lévő krónikus betegek esetében lehetséges a távkonzultáció illetve a gyógyszerek felírása.

A kérdésben szereplő példa nem felel meg a távkonzultáció feltételeinek, ezért a beteg személyes jelenlétet igényli.

*Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 23/C. § (3) bekezdés

 1. Hasonló eset, csak nem az állapot, hanem az életkor változik: eddig EÜ90 24/a1. pont alatt kapta a készítményt, de betölti az első életévét, ebben a korban már EÜ90 24/a2. pont alatt kell, hogy kapja a készítményt. Ezt hogyan szükséges dokumentálni?

Jelen példa megfelel a második pontban leírtak szerint a távkonzultáció feltételeinek, így „a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”.


Tudáspróba

Hírek

2021. áprilisában Oktató Családorvosok XXII. Továbbképző Konferenciája virtuálisan!!!! 

Nem csak oktatóknak!

 Azok számára, akik élőben nem tudják követni az eseményt, a konferencia teljes szakmai és egyéb elemeit további 60 napig elérhetővé tesszük. 
 
50 kreditpont

Akreditációs szám: SE-TK/2021.I./002001. 
50 kreditpontra akreditált: általános orvos | 2. általános orvostan | 3. belgyógyászat | 4. csecsemő-gyermekgyógyászat | 5. foglalkozás-orvostan (üzemorvostan) | 6. foglalkozásegészségügy | 7. háziorvostan
A részvételi díj 22.000 Ft.
Regisztráció itt az oldalon!

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

Vakcinológia

Diabetes gondozás

MEDUKATOR VIDEÓK

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CSATORNÁK


Medscape MedPage Today

COVID Relief Bill Contains Lots of Healthcare Provisions
2021-03-05 20:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- WASHINGTON -- Both public and private health insurance would become less expensive for large numbers of people under the $1.9 trillion COVID relief bill now being debated in the Senate. Provisions Affecting COBRA, ACA Plans...
Lemonade, Crowdsourcing to Help Fund Girl's Brain Surgery
2021-03-05 19:18 Medscape Medical News Headlines
Liza Scott's family is raising money for her upcoming brain surgery the old-fashioned way -- and the new-fashioned way.
WebMD Health News
Entrectinib Impresses in Certain Lung Cancers
2021-03-05 19:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- A majority of patients with advanced or metastatic ROS1 fusion-positive non-small cell lung cancer (NSCLC) obtained durable remissions with the ROS1 inhibitor entrectinib (Rozlytrek), according to an updated integrated analysis...
Dr. Lorna Breen Bill to Prevent Provider Suicide Reintroduced in Congress
2021-03-05 18:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- A bill now in Congress honoring Lorna Breen, MD, an emergency physician who took her life last year, aims to prevent other healthcare workers from completing suicide and to reduce mental health stigma. Sen. Tim Kaine (D-Va....
Dining Restrictions, Mask Mandates Tied to Less Illness, Death: CDC
2021-03-05 17:47 Medscape Medical News Headlines
Investigators compare rates of new COVID-19 daily cases and deaths before and after state mask mandates and the lifting of in-person dining restrictions.
Medscape Medical News