Javaslatos készítmények felírásával kapcsolatos tudnivalók | Medukator

Javaslatos készítmények felírásával kapcsolatos tudnivalók 

A járványhelyzet alatti betegellátás folyamatos biztosítása szempontjából nagyon fontos intézkedést tartalmaz a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet. Ennek értelmében a kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és a támogatást élvező különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerekre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. A fentiek alapján, amennyiben a háziorvos javaslatra ír, és a betegnek érvényes szakorvosi javaslata van, vagy a járványügyi helyzetre való tekintettel a jogszabály erejénél fogva meghosszabbításra kerül a javaslat érvényessége, akkor a korábbi rendelésekhez hasonlóan az EÜ pont szerinti emelt vagy kiemelt támogatással írhatja a betegnek a készítményt.  

Amennyiben a beteg részére korábban még nem került kiállításra szakorvosi javaslat az adott termékre, úgy szakorvosi javaslat hiányában a gyógyszerek, tápszerek felírását a háziorvos saját hatáskörben, szakorvosi javaslat nélkül is megteheti, azonban kizárólag a gyógyszerre irányadó normatív támogatással [amennyiben a gyógyszer OGYÉI által meghatározott rendelhetősége V (vényköteles) vagy J (első ízben szakorvos által rendelhető) jelzésű]. A normatív rendelés szabályai nem változtak. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy normatív jogcímen történő rendelés esetén a betegek által fizetendő térítési díj magasabb, így erre a beteg figyelmének felhívása feltétlenül szükséges.

 A rendelet értelmében „Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel - az (1) bekezdés szerinti időtartamig - ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat”. Fontos, hogy akkor járunk el szabályosan, ha attól függetlenül, hogy a szoftverben gond nélkül fel tudjuk írni a javaslatos készítményt, a javaslat „meghosszabbodását” rögzíteni kell a betegdokumentációban. 

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 23/C. § (3) bekezdése szerint „a veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”. Ez azt jelenti, hogy csak a stabil állapotban lévő krónikus betegek esetében lehetséges a távkonzultáció illetve a gyógyszerek felírása.

 

Szakorvosi javaslatokkal kapcsolatos kérdések/válaszok:

1. A szakorvosi javaslatok és a közgyógy igazolványok ugyan nem járnak le, a veszélyhelyzet után még 90 napig érvényesek, DE a gépi felírásnál nem fogja engedni a rendszer az emelt támogatással a felírást, ezért a kinyomtatott recepten kézzel kell javítani, bejelölni az emelt támogatást és a közgyógy ellátást, amit az orvosnak pecséttel és aláírással hitelesíteni kell. Van-e javaslat ezzel kapcsolatban, hogy el lehessen kerülni a receptnyomtatást, és csak e-receptet legyen szükséges felírni? Mit szükséges dokumentálni ezzel kapcsolatban?

A NEAK egyeztett az orvosi vényíró szoftverek fejlesztőivel a problémáról, továbbá a megoldása érdekében a NEAK által a vényírás támogatásához közzétett gyógyszertörzsben 2020. április 7-től a szakorvosi javaslatok alapján történő vényírás érvényességére vonatkozó határidők 3 hónappal meghosszabbodtak. Ez azt jelenti, hogy elvileg csak ott adódhat még gond a felírásnál, ahol a szoftvergyártó nem végezte el a szükséges frissítéseket.

A közgyógy ellátás keretében történő vényfelírással kapcsolatban felvetett problémát szintén az orvosi szoftverekben, egyedileg szükséges kezelni. Remélhetőleg a szoftverfejlesztők ezt a kérdést is kezelik jogszabálykövetés során.

Dokumentálás kérdése: a jogszabály egyértelműen fogalmaz, „Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel - az (1) bekezdés szerinti időtartamig - ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat”. Ez azt jelenti, hogy attól függetlenül, hogy a szoftverben gond nélkül fel tudjuk írni a javaslatos készítményt, a javaslat „meghosszabbodását” rögzíteni kell a betegdokumentációban.

2. Mi a teendő abban az esetben, ha a betegségben bekövetkezett állapotváltozás miatt a betegnek javaslatos készítményre van szüksége? Például korábban egyensúlyban lévő rosszindulatú daganatos beteg táplálásra (D638, N189 EÜ70 13.) szorul, ulcus cruris rosszabbodik (EÜ70 14.)? - Szakrendelőben dolgozó kollégák nem vagy korlátozottan elérhetőek.

A rendelet szerint* „a veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”. Ez azt jelenti, hogy csak a stabil állapotban lévő krónikus betegek esetében lehetséges a távkonzultáció illetve a gyógyszerek felírása.

A kérdésben szereplő példa nem felel meg a távkonzultáció feltételeinek, ezért a beteg személyes jelenlétet igényli.

*Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 23/C. § (3) bekezdés

3. Hasonló eset, csak nem az állapot, hanem az életkor változik: eddig EÜ90 24/a1. pont alatt kapta a készítményt, de betölti az első életévét, ebben a korban már EÜ90 24/a2. pont alatt kell, hogy kapja a készítményt. Ezt hogyan szükséges dokumentálni?

Jelen példa megfelel a második pontban leírtak szerint a távkonzultáció feltételeinek, így „a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”.

Tudáspróba

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

Vakcinológia

Diabetes gondozás

MEDUKATOR VIDEÓK

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CSATORNÁK


Medscape MedPage Today

Drug Duo Targeting ATR Enzyme Shrinks SCLC Tumors
2021-04-21 12:25 Medscape Medical News Headlines
Combining an ataxia telangiectasia and rad3-related inhibitor with topoisomerase 1 yielded an objective response in more than a third of patients with small-cell lung cancer in a phase 2 trial.
Reuters Health Information
Cubans Turn to Herbal Remedies, Barter Amid Medicine Scarcity
2021-04-21 12:20 Medscape Medical News Headlines
Even as Cuba races to develop its own COVID-19 vaccine, the country is suffering acute shortages of basic medicines amid its worst economic crisis in decades.
Reuters Health Information
Could a Food Preservative Slow Cognitive Decline in Dementia Patients?
2021-04-21 12:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- Only women seemed to reap a cognitive benefit from sodium benzoate, according to exploratory data from researchers in Taiwan. In a post hoc secondary analysis of a randomized trial, 30 women with later-phase Alzheimer's disease...
Beta-Blockers May Up Heart Risk for HIV Patients With Hypertension
2021-04-21 11:45 Medscape Medical News Headlines
The use of beta-blockers as a blood pressure treatment could increase the risk of heart disease for HIV patients, according to an analysis of data from the US Veterans Health Administration.
Reuters Health Information
Teen Tanning Bed Ban Would Prevent Over 15,000 Melanoma Cases
2021-04-21 11:35 Medscape Medical News Headlines
A ban would cost less than other, well-established public health interventions.
Medscape Medical News