Hírek

Medukator - Hírek
Medukator
Adminisztrátor

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és a támogatást élvező különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek felírhatósága a járványhelyzet alatt

A járványhelyzet alatti betegellátás folyamatos biztosítása szempontjából nagyon fontos intézkedést tartalmaz a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet. Ennek értelmében a kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és a támogatást élvező különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerekre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

A szabályozás ugyan elsőre egyértelműnek tűnik, a napi gyakorlati alkalmazás során azonban mindannyian számos kérdést felvető helyzettel találkozunk. A Nutricia támogatásával összegyűjtöttünk néhány ilyen kérdést, kinyomoztuk a válaszokat is.

A soron következő levelekben megosztjuk önökkel a kérdés/válaszokat.

Annak érdekében, hogy minél hasznosabb legyen ez a kezdeményezés, kérjük, hogy elsősorban ezzel a témával kapcsolatos problémákat, kérdéseket írják meg az info@medukator.eu e-mail címre!

 

Szakorvosi javaslatokkal kapcsolatos kérdések/válaszok:

 1. A szakorvosi javaslatok és a közgyógy igazolványok ugyan nem járnak le, a veszélyhelyzet után még 90 napig érvényesek, DE a gépi felírásnál nem fogja engedni a rendszer az emelt támogatással a felírást, ezért a kinyomtatott recepten kézzel kell javítani, bejelölni az emelt támogatást és a közgyógy ellátást, amit az orvosnak pecséttel és aláírással hitelesíteni kell. Van-e javaslat ezzel kapcsolatban, hogy el lehessen kerülni a receptnyomtatást, és csak e-receptet legyen szükséges felírni? Mit szükséges dokumentálni ezzel kapcsolatban?

A NEAK egyeztett az orvosi vényíró szoftverek fejlesztőivel a problémáról, továbbá a megoldása érdekében a NEAK által a vényírás támogatásához közzétett gyógyszertörzsben 2020. április 7-től a szakorvosi javaslatok alapján történő vényírás érvényességére vonatkozó határidők 3 hónappal meghosszabbodtak. Ez azt jelenti, hogy elvileg csak ott adódhat még gond a felírásnál, ahol a szoftvergyártó nem végezte el a szükséges frissítéseket.

A közgyógy ellátás keretében történő vényfelírással kapcsolatban felvetett problémát szintén az orvosi szoftverekben, egyedileg szükséges kezelni. Remélhetőleg a szoftverfejlesztők ezt a kérdést is kezelik jogszabálykövetés során.

Dokumentálás kérdése: a jogszabály egyértelműen fogalmaz, „Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel - az (1) bekezdés szerinti időtartamig - ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat”. Ez azt jelenti, hogy attól függetlenül, hogy a szoftverben gond nélkül fel tudjuk írni a javaslatos készítményt, a javaslat „meghosszabbodását” rögzíteni kell a betegdokumentációban.

 1. Mi a teendő abban az esetben, ha a betegségben bekövetkezett állapotváltozás miatt a betegnek javaslatos készítményre van szüksége? Például korábban egyensúlyban lévő rosszindulatú daganatos beteg táplálásra (D638, N189 EÜ70 13.) szorul, ulcus cruris rosszabbodik (EÜ70 14.)? - Szakrendelőben dolgozó kollégák nem vagy korlátozottan elérhetőek.

A rendelet szerint* „a veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”. Ez azt jelenti, hogy csak a stabil állapotban lévő krónikus betegek esetében lehetséges a távkonzultáció illetve a gyógyszerek felírása.

A kérdésben szereplő példa nem felel meg a távkonzultáció feltételeinek, ezért a beteg személyes jelenlétet igényli.

*Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 23/C. § (3) bekezdés

 1. Hasonló eset, csak nem az állapot, hanem az életkor változik: eddig EÜ90 24/a1. pont alatt kapta a készítményt, de betölti az első életévét, ebben a korban már EÜ90 24/a2. pont alatt kell, hogy kapja a készítményt. Ezt hogyan szükséges dokumentálni?

Jelen példa megfelel a második pontban leírtak szerint a távkonzultáció feltételeinek, így „a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet”.


Tudáspróba

Hírek

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

Vakcinológia

MEDUKATOR VIDEÓK

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CSATORNÁK


Medscape MedPage Today

Op-Ed: Supporting Immigrant Healthcare Supports Everyone
2020-11-28 16:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- I stared at the black, ulcerated foot before me and two thoughts ran through my mind: undocumented immigrant and minimal healthcare access. "Why did you not come to the clinic earlier? You have diabetes, it's dangerous to let...
Face Masks in Kansas; WHO Talks Remdesivir: It's TTHealthWatch!
2020-11-28 14:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- TTHealthWatch is a weekly podcast from Texas Tech. In it, Elizabeth Tracey, director of electronic media for Johns Hopkins Medicine, and Rick Lange, MD, president of the Texas Tech University Health Sciences Center in El Paso...
Year in Review: Pulmonary Arterial Hypertension
2020-11-28 12:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- The year in pulmonary arterial hypertension (PAH) brought hope for new treatments on the horizon and ready to cross the finish line. Novel Sotatercept PAH patients with treated with the investigational drug sotatercept showed...
A Critical Supply Gap; Moving Kids To Urgent Care
2020-11-28 10:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- Given budget problems, insufficient domestic manufacturing and supply chain bottlenecks, the Strategic National Stockpile lacks critical supplies to combat the surge in COVID cases across the nation, Monika Evstatieva writes...
Pandemic Makes Staying Positive More Important Than Ever
2020-11-27 18:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- The COVID-19 pandemic has affected almost everyone, whether directly, through the loss of loved ones, or the impact on job security. Business has slowed down in many sectors and has been put to a standstill. It became clear that...