Tetanusz, diftéria, pertussis megelőzése

Tetanusz, diftéria, pertussis megelőzése (a részleteket illetően utalunk az NNK érvényes módszertani levélére a www.antsz.hu honlapon): A tetanuszt illetően mindenkinek egyedi védelemre van szüksége, nincs nyájimmunitás. Magyarországon az 1941. után születettek már kaptak tetanusz ellen alapimmunizálást. A csecsemő és gyermekkori védőoltási programban részesültek számára a 11 éves kori dTap oltás után a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően 10 évente javasolt a tetanusz elleni védettség fenntartására emlékeztető oltás, tetanusz toxoidot tartalmazó oltóanyaggal.  A pertussis világszerte tapasztalható ismételt felbukkanása miatt azonban a csak tetanusz toxoidot tartalmazó oltás helyett a kombinált oltóanyag - dapT - adása javasolt. Tetanusz fertőzésre gyanús sérülés esetén az oltandó, aki 5 éven belül nem részesült tetanusz toxoid tartalmú védőoltásban. A szamárköhögés ismételt előretörése miatt különösen veszélyeztetettek a még oltatlan fiatal csecsemők, ezért javasolt a 16-32. hét között a várandósok dTap immunizációja endémiás területen. Családtervezés esetén a fészek immunizáció szükséges a pertussis elleni védettség érdekében (akár 5 évente). Endémiás területre utazóknak a polio ellen is immunizáló oltóanyag javalt. 

A Tetanuszról részletesebben: 
Tetanusz fertőzés emberről emberre nem terjedő igen súlyos, magas halálozású infekció. A védettség kialakítása oltási sorozattal lehetséges, a tetanusz fertőzés elleni folyamatos védelem emlékeztető oltással oldható meg. A több komponensű (dTap,dTap-IPV,DT-IPV) vakcinák alkalmazásával egyszerre több fertőzés elleni védelem biztosítható. Alapoltott egyént 10 évente emlékeztető oltásban kell részesíteni.
Az újszülött környezetében élők dTap emlékeztető oltásával megoldható a fészek védettség, az újszülött indirekt védelme szamárköhögés, és tetanusz fertőzéssel szemben.

 

Immunizációs alapelvek

A tetanuszt (merevgörcs), súlyos, magas halálozású betegséget Clostridium tetanii baktérium által termelt toxin okozza. A kórokozó a humán és az állati bélflóra kommenzális tagja, állandóan jelen van a környezetünkben. A kórokozó igen, a betegség emberről emberre nem terjed. Megfelelő antitoxikus szinttel rendelkező egyén számít védettnek. 0.01-0.1 IU/ml Tetanusz antitest szint 10 évente alkalmazott emlékeztető oltással fenntartható. A túladagolás, felesleges tetanusz toxoid adagolás sérülés esetén, Arthus reakcióhoz vezet. A szérum betegséghez hasonló immunkomplex reakció kifejezett lázzal, ízületi mozgáskorlátozottsággal, végtag duzzanattal jár. Fertőzési veszélyt jelent az állati, emberi harapás, az égés, szúrt, roncsolt, lebenyes, szennyezet seb.

Hazánkban 1951–ben még közel 500 halálos áldozata volt a fertőzésnek, ma már újszülött fertőzés nem fordul elő, időszakosan magas arányú halálozással időskori fertőzést jelentenek. 1942-ben születettek már kaphattak védőoltást tetanusz ellen. Tetanuszra gyanús sérüléskor sebellátást követően, korábban alapimmunizált sérültet emlékeztető oltásban kell részesíteni (tetanusz toxoid lehetőség szerint több komponensű oltóanyag alkalmazása;dTap-IPV javasolt),amennyiben 10 évnél régebben kapott emlékeztető oltást. Korábban nem alapimmunizált vagy immunológiailag sérült, és igazoltan nem védett sérültnek, passzív immunizáció (TETIG tetanusz hyperimmunglobulin) mellett szükséges aktív immunizáció. Az alap immunizációt (Tetanol Pur) folytatni kell (lehetőség szerint kombinált oltással ( dTap-IPV, DT-IPV) 2 hónap és egy év múlva.

Várandósság nem jelent ellenjavallatot.

Mindenkori iránymutató sebellátási protokol az OEK Módszertani levél.

Esettanulmány

32 éves nőbeteg, 28. hetes várandós. Ismeretlen eredetű éles tárggyal szenvedett sérülést. Szúrt sebét traumatológián látták el. Tetanusz elleni emlékeztetőt nem kapott, tekintettel arra, hogy gyermeket vár. Azt a tájékoztatást kapta, hogy a várandósság mellett oltást nem kaphat, láz esetén keresse fel háziorvosát.

Beutaló nélkül, egyéni kezdeményezésből kereste fel az oltási tanácsadást.

Egyebekben egészséges, első terhessége ezeddig rendben, gondozott.

Oltási anamnézis:
kötelező oltásokat kapta meg. (tetanusz elleni emlékeztető oltást 11 éves korban) Ajánlott oltást, felnőttkori emlékeztető oltásokat nem kapott, családtervezési programban nem vett részt.

Védőoltással megelőzhető fertőzések anamnézise:
Mumpszos volt, Bárányhimlős nem volt.

Családi körülmények:
több generációs családban él egy háztartásban

Követendő alapelvek:

- A sérülés, jellege alapján tetanusz fertőzésre gyanús
- A sérült életkora alapján alapimmunizált
- A terhesség nem jelent ellenjavallatot ( nem - élő kórokozó tartalmú oltóanyaggal történő emlékeztető oltásról van szó életet veszélyeztető fertőzés ellen)
- A sérültet tájékoztatni kell a tetanusz fertőzés veszélye mellett az újszülött kori pertussis veszélyéről
- Az emlékeztetőoltást dTap-IPV oltással kell végezni
- A családban élő 16 évesnél idősebbek dTap emlékeztető oltása is javasolt
- Fel kell hívni a páciens figyelmét a bárányhimlő veszélyére, és oltása javasolt a gyermek születése után mielőbb
vissza a felnőttkori védőoltásokhoz

Tudáspróba

Szolgáltatások

Képzések

A Medukator csapata 20 éve szervez az ország számos pontján továbbképzést elsősorban az alapellátás szereplőinek.

TOVÁBB

Oktató videók

Sokak kérésére megosztjuk a korábbi képzéseken felvett előadások anyagait.

TOVÁBB

MEDUKATOR VIDEÓK

Szeretne többet tudni a Medukator-ról?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik segítségével pontosabb képet kaphat a Medukator-ról.

KIEMELT TÉMÁK

E-könyv a háziorvoslásról

 • Elmélet
 • Klinikum
 • Gyakorlat

Hírek

 • osteoporosis
 • tovább ne törj
 • családorvosi részvétel

Online képzések

 • Frax
 • Praxisközösség
 • adherencia

Tantermi képzések

 • Budapest
 • Szeged
 • Győr

Kapcsolat egy kattintással

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: húszonegy + öt összege számmal


RSS CSATORNÁK


Medscape MedPage Today

Migraine Prevalence Higher Among Sexual Minority Adults
2020-09-30 11:04 Medscape Medical News Headlines
U.S. adults who identify as lesbian, gay or bisexual are more likely to experience migraines, a new study suggests.
Reuters Health Information
More Evidence That Vitamin D Sufficiency Equals Less Severe COVID-19
2020-09-30 11:02 Medscape Medical News Headlines
The latest in a line of studies on vitamin D and COVID-19 supports a link between insufficiency and worse outcomes from the virus, but the jury remains out without robust, randomized controlled trials.
Medscape Medical News
Patients With Psych Disorders at Elevated Risk of COVID-19 Death
2020-09-30 11:00 MedPageToday.com - medical news plus CME for physicians
(MedPage Today) -- Patients with mental illness are more at risk for severe COVID-19 outcomes than the general population, according to a study from a large hospital system. Among 1,685 patients hospitalized with COVID-19, those with a prior psychiatric...
High TMB Predicts Response to Pembrolizumab
2020-09-30 10:56 Medscape Medical News Headlines
Details of the data that led to FDA approval of tumor mutation burden (TMB) as a biomarker for pembrolizumab use in advanced cancers have now been published.
Medscape Medical News
Physicians Misjudge a Terminal Patient's Life Span: Is It Fraud?
2020-09-30 10:18 Medscape Medical News Headlines
Physicians can recommend that patients receive hospice care when they have less than 6 months to live; but what if their prognosis is not accurate? Are doctors at risk?
Medscape Business of Medicine